Heja Camilla!

Camilla Sparring är en eldsjäl som värnar om den goda maten. Hennes mejlutskick kan ni beställa, se längst ner på denna sida. Hon uppmanar alla föräldrar att gå till skolorna och provsmaka. Det kan löna sig att ta strid. När mina barn var små så jobbade jag igenom att de fick mjölken tillbaka till dagis och att de slapp bre sina mackaor med Lätta.

Så här skriver Camilla idag:


Matupprorets nyheter i oktober -09
Matupproret i Matakuten måndagen den 5 oktober, kl 21.00 på TV4. Nu är debatten igång igen och att den kommer att plockas upp hela tiden tills maten är bra till våra barn, sjuka och äldre!

Jag föreslår att du tar dig tid, åk till barnens skola provsmaka maten. Och varför inte ta med kameran? Gör det gärna flera gånger så du har koll på vad barnen får för typ av mat.

Fråga skolköket om man använder mycket hel- och halvfabrikat. Färdiga köttbullar, färdiga biffar, chiken nuggets, kyletter, fiskpinnar, pannkakor, fiskbullar, pulvermos, pulversås och liknande är helfabrikat. Och det finns tydligen en uppsjö av dessa.
Vad är då bra mat?
Att kommunen nyttjar kökspersonalens kompetens till att laga maten från grunden av bra råvaror kan ju inte vara för mycket begärt? Det är många mattanter som vill det, men de får inte! Skäll inte på personalen utan stötta dem i köket och hjälp dem att förändra och förbättra.
Fråga, fråga fråga
Kom ihåg att bakom disken finns en ofta överarbetad underbetald kock som inte heller har fler än två händer. Det är inte heller kökspersonalen som bestämmer vad som ska serveras. Leta reda på den politiskt ansvariga i din kommun. Om alla vi gör det så är vi 37.000 personer som ställer frågorna.
Äkta vara?
Fråga också efter ingredienslistorna, fråga vilken typ av tillsatser som används och kom ihåg att alla tillsatser är inte av ondo, men det finns en hel del som är det! Ni kan nu gå till » Äkta vara, Mats-Eric Nilssons webbsida, där finns e-nummernyckeln och titta vad dessa ämnen är för något.
Vårt ansvar
Vi kan hjälpa våra barn – det är vårat ansvar att hjälpa våra barn även grannens ungar. När du ändå är i farten; ta en sväng förbi servicehuset och kolla att mormor och morfar också serveras värdig, näringsriktig mat. Hur ser den ut och hur smakar den? Vad får de betala för den och vad innehåller den?
Information, uppmaning och utmaning
Detta nyhetsbrev är dels information och dels en uppmaning eller utmaning att ta reda på så mycket som möjligt om vad som serveras till barnen våra sjuka och äldre, ta de uppgifterna och kontakta era lokala journalister och tidningar i ditt området. Be dem skriva om detta.
Det goda exemplet
Och finns det härliga och jättebra skolor, tala om det också, mejla gärna det till mig så kan vi skriva om det på på min sajt och sprida det goda exemplet. Med matkvalitet och måltid i fokus kommer våra barn, sjuka och äldre bli friskare, gladare och piggare.
En kvarts miljon
Nu hjälps vi åt, tillsammans är vi starka! Och om var och en värvar två personer innan nyår så är vi snart uppe i en kvarts miljon upproriska ställningstagare.

Om du är intresserad att bli lokalambassadör för Matupproret och driva dessa frågor i din hemkommun hör av dig. Det kostar inget, bara ditt engagemang och man lär sig massor!

Vi ses!
Camilla Sparring

Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö
www.camillasmatuppror.se, [email protected]
klicka här om du inte längre vill ha nyheter från Matupproret

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0