Västkustpärla

Lasse och jag åkte till Fjällbacka för att hälsa på Ville som har jobbat på Stora hotellet som kock i sommar. Helt otroligt med tanke på den unge mannens ytterst knappa matlagningskunskaper när han flyttade hemifrån för ett par år sedan. Nu har han grillat på längden och tvären hela sommaren och undrar själv om grilloset någonsin kommer att försvinna från hans kropp.Ville och Lasse utanför Stora hotellets minipub. Evert var en känd Fjällbackapersonlighet.

Dagen för vårt besök var Ville ledig och guidade oss runt i denna idylliska lilla ort vid havet.
Han bjöd på lunch på Bryggan. Fick oss att klättra upp på Vetteberget. Det är där helvetesklyftan ligger, den från Ronja Rövardotter, ni vet.Och fixade en båttur med en charmig och kunnig Fjällbackabo vars namn jag nu glömt. Återkommer om det.Besökets absoluta höjdpunkt var middagen på Stora hotellet. Hotellets ägare är också fiskare och han hade dragit upp de godaste och färskaste havskräftor jag har ätit i hela mitt liv. När dessa skaldjur brukar nå Stockholm har köttet på något sätt sladdrat till sig. Nu var de alldeles fasta och smakade ljuvligt. Till förrätt fick vi ett gäng gratinerade

och till huvudrätt en jättetallrik kokta.

Dessutom några delikata krabbklor. Vi åt och vi åt och kunde ändå inte äta upp alla. Som tur var fick vi sällskap av några av Villes kompisar som tömde faten i ett nafs.

Vid ett bord lite längre bort satt Birgit Hemberg, legendarisk chefredaktör på Allt om Mat och frossade kräftor precis som vi. Hon och hennes dotter hade rest ner ända från Värmland för att få äta skaldjur på Stora hotellet.


Stora hotellet var också en behaglig och lite udda upplevelse att bo på. Vi bodde i rummet Casablanca med detta mycket originella badrum.

Lite märkligt, men roligt med denna internationella touch i en så urtypisk svensk sommarstad som Fjällbacka.

Glada åkte vi hem. Man behöver verkligen inte resa till storstäder för att få energi och inspiration.

PS. Missa inte bageriet!Kommentarer
Postat av: Lasse

Ja, gott som tusan var det.

2010-08-10 @ 09:47:54
Postat av: Mille

Ska vi åka tillbaka i höst och äta hummer? Puss

2010-08-11 @ 08:54:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0