Puye DwellingsInte långt från Espanola, mitt emellan Taos och Santa Fe ligger Puye. Där har Hopiindianer bott sedan 1000-talet. Som mest levde här 2000 personer. De högg ut sina hem ur den mjuka stenen. Tre våningar ovanpå varandra. Stigar fanns och så klättrade man på stegar. På bergsväggsidan bodde de på vintern eftersom lä och solen värmde hela dagarna. Om den var uppe alltså. Om sommaren flyttade de upp på toppen av berget - mesa. Här uppe fläktade det när det var som hetast och dessutom kunde de se alla kom kom och gick nedanför - åt alla håll. De bodde nära varandra med små, små dörrar, knappt några fönster för att skydda sig mot eventuella fiender som kom för att röva deras barn.

Puye visas idag endast för grupper av Hopiguider. Annars bor de idag bor några mil bort i Santa Clara pueblo. De flyttade allihop ner till Rio Grande någon gång på 1500-talet för att kunna odla mer - utveckling.

Marken är överallt täckt av krukskärvor och det är förbjudet att ta med sig något därifrån. Den som gör det ligger illa till i evigheters evigheter. Nästan alla som genom åren stuligt något har förr eller senare skickat tillbaka stöldgodset. I besökscentrat låg brev från ångerfulla skärvtjuvar. Att leka med The Great Spirit gör ingen ostraffad.

Andrea hette vår guide. Hon var kunnig, trevlig och pratade ur hjärtat. Här visar olika krukor som kommer från olika tider.Det mesta man undrar över får förr eller senare ett svar. När vi besökte Picuris Pueblo såg vi ju hur det rykte ur kivas, festrum under jord, och jag blev så himla nyfiken. Nu hade en av Puye's kivor restaurerats och vi fick klättra ner.

Magiskt. Här nere hade de religiösa ceremonier endast för män. Idag är både män, kvinnor och barn tillåtna i kivan.
Till för bara några år sedan hade de cermonier utomhus här upp på Puye, men en sommarkväll kom ett hastigt åskväder och blixten dödade två kvinnor. De tog det som ett tecken. Nu blir det bara en och annan dans. Åh, den som fick vara med.

De 19 stammarna i New Mexico dansar inte för att roa turister. De dansar sina urgamla danser av religösa skäl, nu som då. Trots att spanjorerna fick de flesta att bli kristna och "amerikanerna" gjorde allt de kunde för att få dem att sluta, så släppte de aldrig sin religion. Man får besöka vissa danser och då är det oftast fotoförbud och strikta regler. Bryter man dem, åker man ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0