Supergod och superenkel lax

Från mitt pågående arbete med Hirams kokbok!

Östarps lax 54 Hirams bästa

 

8 portioner

 

mycket dill

alternativt blanda med enkvistar

1 ½ kg lax, hel sida eller en filéad mittbit

1 msk salt

svartpeppar

1 ägg

ströbröd

150-200 g smör

 

Gör en tjock dillbädd, sådär minst 5 cm, på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna om laxsidan är stor. När det är ont om dill, eller dillen är dyr, kan man ta enkvistar med bland allt det gröna.

Milena: Hiram låter skinnet vara kvar på ena laxsidan och då måste den fjällas. Och du lägger köttsidan ner i det gröna. Jag tog bort skinnet. För lat för att fjälla.

Lägg laxen på dillbädden och låt den vila där om det dröjer med den slutliga tillagningen i ugnen.

Pensla med ägg. Sikta ströbröd på i ett fint jämnt täcke. Smält ca 150-200 gram smör och skeda över brödskiktet. Ställ in pannan i ugnen, 250 grader. Räkna tiden till 20-30 minuter.

Servera laxen direkt från tillredningspannan. Hollandäs till eller en sås med mycket kryddgrönt och en bas av majonnäs/crème fraiche. Se Löfströms sås. Potatis. Spenat e. dyl.

 

Löfströms sås

Lika delar majonnäs/ crème fraiche (gräddfil också men då får man inte röra om för mycket). Stuffa såsen med mycket finhackad syltlök, dill, kapris, ättiksgurka. Ta som Du tycker.

Förslagsvis: till 2 ½ dl majonnäs – 2 ½ dl crême fraiche, ½ dl av vardera allt annat. Räcker till ca 5 portioner. Smaka av. Smaken ska vara bestämd.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0