Superkött

Jag kan varmt rekommendera det ekologiska köttet från Ändebols gård. Godare finns inte. Det kommer fint styckat, du beställer själv hur och de levererar till Stockholm. KÖP! Som jag säger: Hellre en riktigt god biff en gång i halvåret än kött från djur jag inte har en aning om hur de har behandlats medan de levde. När det gäller Ändebols djur, vet jag att de hade det toppen så länge de levde och blev slaktade på ett litet slakteri alldeles i närheten av gården. Och priset är så bra att jag kan unna mig en god köttbit lite då och då. Störst skillnad på detta kött och vanligt butikskött är färsen. Den är fantastisk.

Läs mer här:

Hej alla gamla kunder!

Hösten är här, dags att fylla frysen. Ändebols gård erbjuder detaljstyckat KRAV-nötkött enligt följande:

Hängmörad ko, säljs i kvartar. Välj mellan styckningsalternativen ”Hockey-mamma” eller ”Husmor”.
Pris 65:-/kg, helfallsvikt, uppskattas till 350-380 kg.

Hängmörad ungnöt, säljs i kvartar. Välj mellan styckningsalternativen ”Hockey-mamma” eller ”Husmor”.
Pris 75:-/kg, helfallsvikt, uppskattas till 250-280 kg.

Färs kan köpas i vaccade förpackningar på 7,5 kg/st. Pris 75:-/kg.

Hängmörade detaljstyckade bitar från tjur finns också: Biff 295:-/kg, innanlår 255:-/kg, fransyska och rostbiff 205:-/kg. OBS dessa detaljer är STORA.

Leverans kommer att ske vecka 45, troligen 4/11. Vi räknar med att stanna i Södertälje, Västberga, Järva Krog och Täby.

Vi kommer även att slakta några ungnöt till samt mellankalv för leverans vecka 47 (troligen).
Hör av er om ni är intresserade av det också.

Lammkött kan också beställas. Vi ska försöka ordna slakttillfällen så att leverans kan ske samtidigt som ovanstående.

Mejla svar till [email protected]




Hälsningar från Ändebols gård, 28 september 2009
Katarina och Magnus Molitor
0706 87 15 00
www.andebolsgard.se


Förklaring till styckningsalternativen:
Ungnöt-Hockeymamman:
Benfritt:
Filé
Biff
Entrecote
Innanlår
Rostbiff
Fransyska

Resten blir färs, dvs:
Rulle, Ytterlår, Märgpipa, Bog, Bringa, Hals
Lägg fram och bak
Övrigt småkött

Ungnöt-Husmors:
Benfritt:
Filé
Biff
Entrecote
Innanlår
Rostbiff
Fransyska
Rulle
Ytterlår

Grytkött med ben:
Märgpipa skivad med ben
Bog skivad med ben

Till färs:
Bringa
Hals
Lägg fram och bak
Övrigt småkött


Ko-Hockeymamman:
Benfritt:
Filé
Biff
Entrecote
Innanlår
Rostbiff
Fransyska

Resten blir färs, dvs:
Rulle, Ytterlår, Märgpipa, Bog, Högrev, Bringa, Hals
Lägg fram och bak
Övrigt småkött

Ko-Husmors:
Benfritt:
Filé
Biff
Entrecote
Innanlår
Rostbiff
Fransyska
Rulle
Ytterlår

Grytkött med ben:
Märgpipa skivad med ben
Bog skivad med ben

Till färs:
Bringa
Hals
Lägg fram och bak
Övrigt småkött

Mellankalv
Benfritt:
Filé
Biff
Entrecote
Innanlår
Rostbiff
Fransyska
Ytterlår+rulle
Bog

Följande detaljer måste väljas som skivor eller färs:
Hals
Rygg
Bringa
Lägg
Övrigt småkött blir färs.

Regntunga skyar och min favorit Cesar

Precis när jag skulle gå ut och kratta - ett rofyllt evighetsjobb - så började det regna. Då slapp jag det. Gjorde yoga istället och bastade. Sedan såg jag mitt favoritprogram: Mannen som talar med hundar. Han är klok han, Cesar Milan. Han rehabiliterar hundar och tränar människor, säger han.
Tack vare Cesar gör Molly inte längre utfall mot små skällande hundar, vilket hon gjorde när jag fick henne. Jag har praktiserat hans teorier, blåst upp mig och med kraft gått förbi alla dessa ouppfostrade stackars krakar med mattar och hussar som står och talar till dem som om de vore barn: "Fy dig lilla Fiffi, inte får du skälla på den stora hunden".
Nu passerar även Molly de arga småttingarna utan att ens ägna dem en blick. Skönt, tack Cesar!
Synd att så många hundägare inte uppfostrar sina hundar. De kanske tror att de är snälla men de gör istället sina hundar olyckliga.
Här ligger min Molly på mitt köksgolv och solar sig. Det var igår alltså. Om solen skiner någonstans i trädgården eller i huset så letar hon upp strålarna, lägger sig och njuter.


Citygross går från klarhet till klarhet

Ja, det är bara att nosa upp ett Citygross och börja handla där. Kul att ett litet, familjeägt företag utmanar jättarna genom att våga. Tjing Mille

Så här skriver Camilla:

City Gross gör det - Äkta vara, riktig mat utan onödiga tillsatser
City Gross går nu ut stenhårt för att hjälpa konsumenten att välja rätt mat, kolla » klippet jag nosat upp!

Alltså de kommer att märka ut alla varor som klassas Äkta vara enligt Mats-Eric Nilsson (den hemlige kockens) modell. Det är hans organisation » Äkta vara som står med pekpinnen. Detta innebär att en av de stora problemen för oss konsumenter ”jag förstår inte innehållsförteckningen” eller ”jag kan inte läsa det är för små bokstäver” blir undanröjda. Du behöver bara leta efter Äkta vara-märkningen och du är garanterad mat,inte kemi och utfyllnadsmaterial.

Detta gör att jag hoppar upp och ner på stolen av glädje!!

Vilken press kommer inte detta att sätta på industrin att plocka bort onödiga tillsatser om de vill sälja sina produkter? Vilken press kommer inte detta att sätta på övriga handlare, ICA, Coop, Axfood med flera att göra likadant?

Bakgrunden består säkert av många olika saker och, här är min och Matupprorets del i det hela. Eftersom jag har min tipsfunktion på Matupprorets sajt så får jag ju alltid reda på det mesta. Lite historik i ärendet, hittar du på sidan » turnétack. Jag träffade 14 butikschefer under min turné då under december – februari och hade möjligheten att prata om vikten av bra mat utan onödiga tillsatser och Matupproret vill ju att detaljhandeln tar sitt ansvar också. Att de i sin tur ställer krav på leverantörerna att plocka bort de onödiga tillsatserna. Vad hände sedan då? undrar ni.

De lyssnade, på mig de där timmarna, de kontaktade Mats-Eric Nilsson. Ni vet "hemlige kocken" Mats-Eric Nilsson sitter med i Matupprorets expertpanel. Han kommer att certifiera dessa varor. Hoppas ICA, AXFOOD, COOP och alla andra butikskedjor hör av sig till honom och gör samma sak. Tillsammans är vi starka.

Båten håller på att vändas, detta gör att det går fortare! Inget är »omöjligt!

Otroligt glada hälsningar!
Camilla Sparring

Madonna inspirerar

Se filmen "I am because we are" om ni inte såg den på SvT1 igår. Madonnas Malawi, heter dokumentären. Finns nog på SvTPlay. Läs om den på http://www.iambecauseweare.com


Rut på Skäret

Tom och jag åt middag hos Rut i fredags. Ja, Rutan är sedan länge död men hennes ande lever kvar i det gamla huset där hon en gång hade keramikverkstad och sedemera krog. Hon var en av de berömda Systrarna Lundgren vars släktingar än i dag driver det berömda kaféet tvärs över gatan och vars lätta vaniljhjärtan jag kan drömma om.

Hon ler nog i sin himmel, Rut, l i alla fall när det gäller maten. Är ni i närheten: åk dit och pröva äggakakan. Denna skånska variant på ugnspannkaka var så fluffig att den kunde ha lättat från tallriken om inte det rökta och knaperstekta fläsket hållit den på plats i den heta gjutjärnspannan. Smörstekta äppelskivor och läckert, knappt rörda lingon till. Mums.

Det var så gott och så vackert presenterat på tallrikarna och stället borde vara fullproppat en fredagkväll. Nu var det inte så, bara ett fåtal gäster som hade letat sig dit i höstmörkret. Varför? Beror det på priserna? Varför lägger vi svenska så lite av vår budget på att äta ute? Var höll alla grannar hus?

Kanske beror det på att Rut saknas, eller någon ställföreträdande Rut. Någon som kunde svara på frågor om vart lammet kom ifrån, om det var stjärnanis i rödvinssåsen och som kunde tipsa om rätt vin till rätt maträtt. Någon med en massa matkunskap, en personlighet. Av kocken såg vi intet, ingen ägare syntes heller till. Den unga tjejen som serverade gjorde sitt bästa, men det räckte liksom inte för att göra kvällen till en optimal upplevelse. Jag hoppas innerligt att det var en udda kväll, att hovmästaren var tillfälligt bortrest och att den lilla röda stugan i vanliga fall är knökfull om helgerna.

Så här ser det ut:



Morgonreflektion

I natt blåste det så jag trodde att taket skulle lyfta. När jag vaknade i morse hördes bara fåglarna, vinden hade mojnat och solen lyste. Nu sitter jag på övervåningen och ska skriva färdigt ett hemma-hos-reportage. Från fönstren ser jag kastanjernas kronor, de växer på rad borta vid gästhuset, och bladen är alldeles rödgula. Vårt vårdträd, lönnen, som växer i mitten av gårdsplanen, är fortfarande mest grönt.

Molly snarkar på mattan bredvid mig och i gästrummet sover Tom, min yngsta son. Jag älskar den känslan av att vara vaken och veta att jag har ett eller flera barn som sover i mitt hem. Då känner jag mig rik. Han är 19 år nu så jag får vara glad när han väljer att komma och hälsa på. Igår lagade vi en korma tillsammans. Gott och mysigt.

Så här ser gästhuset ut.


Hoppfullt och härligt


Hörde jag rätt när jag lyssnade på P1 i förmiddags? "Ja, det gjorde du", sa goda vännen C när jag berättade vad jag trodde att jag hade hört innan jag blev avbruten av telefonen. Någon intervjuade årets nobelpristagare i kemi och frågade honom vad han trodde det var som gjorde labbet han jobbade på så framgångsrikt. Var det någon speciell utrustning? Det är cantinan, svarade han. Kaféet, matsalen, alltså. Underbart, tycker jag. Det visar att mötet mellan människor är så oerhört viktigt och mötet över en delad måltid, eller en kopp kaffe. Människor och mat - mycket viktigt.

Därför bjuder jag här på lite inspiration till söndagens middag. Köp en fin kravmärkt köttbit, typ fransyska,

och gör en gammaldags stek med massor av sås, gelé, kokt potatis och grönsaker. Och bjud hem några vänner, släktingar eller grannar på middag. Njut.

Ja till gårdsförsäljning

I en debattartikel i måndags i Svenska Dagbladet skriver den tidigare socialministern Bengt Westerberg att det vore farligt att tillåta svenska vinproducenter att sälja vin på sina gårdar. Jag tycker verkligen precis tvärtom. Jag tycker att det ÄR farligt att behandla oss svenskar som om vi inte själva kan ta ansvar för vår vinkonsumtion. Vad är det som gör oss annorlunda från resten av människorna i Europas vinproducerande länder? Varför ska inte våra nyblivna vinbönder få konkurrera på lika villkor med sina likar i resten av världen.

I Kanada träffade jag fantastiska vin- och ciderproducenter som hade byggt blomstrande verksamheter kring vin på gårdar som annars kanske skulle ha lagts ner. Busslaster med turister kom för att provsmaka och köpa vin och cider. Produkter av högsta kvalitet såldes under mycket trevliga och former. Ska vi nu inte ge våra svenska vinpionjärer en chans att växa och utvecklas.

Jag tycker mycket illa om detta överförmynderi. Att tro att vi kan komma till rätta med missbruk genom förbud fungerar inte. Istället borde myndigheterna fundera på varför människor dricker för mycket? Vad är det som gör att våra barn häller i sig alkohol på helgerna? Vad är det som gör att vi måste droga oss för att känna oss lyckliga?

Jag tror att bakom varje missbruk finns en stark längtan efter själens väg. En längtan efter att vara sig själv fullt ut. Att droga sig är ett sätt att slippa tankens tyranni, ältandet över det som varit och oro för framtiden, för en stund. När vi är fulla kan vi få en glimt av samma lycka, samma rus som när man är i kontakt med sin källa.

Ju mer vi kan leva i nuet, vara närvarande och vara oss själva, desto mindre droger behöver vi, tror jag. Och jag vill kunna åka till en svensk vinproducents gård och köpa mig en flaska gott vin, när jag vill. Att få äta en god middag och dricka ett väl valt vin till är en lycka.


Härligt, roligt, rörande

Det här klippet blev jag så glad och rörd över. Njut! http://www.youtube.com/watch?v=4-94JhLEiN0

Att vara lycklig

Att vara lycklig är livets mening, har jag ju skrivit om förut. Nu läser jag en alldeles underbar liten bok som heter The Mastery of Love skriven av en Miguel Ruiz. Den handlar om precis samma sak. Andra människor kan inte göra oss lyckliga om vi inte redan känner lyckan inom oss själva. Precis samma sak är det med kärleken. Att älska sig själv är en förutsättning för att kunna ge kravlös kärlek till någon annan. Han skriver om vikten av att acceptera de människor vi har relationer med, fullt ut. Kravfylld kärlek leder aldrig till lycka. "Bara du gör si eller så, kommer jag att älska dig."

Så, det bästa vi kan göra för att ha en äkta kravlös kärleksrelation med någon är att gå vår egen lyckas väg. Att inte ljuga för sig själv. Så glöm inte att fråga dig själv regelbundet? Vad gör mig lycklig? Det bästa vi kan göra för vår partner är att själv göra det vi verkligen mår bra av. Och mår vi bra, har vi också mycket lättare att ge någon annan kärlek, och så är den underbara fria kärleksdansens igång.

Från det ena till det andra. I morgon åker jag till Skåne för att skriva. Det ska bli härligt. Så här ser vårt ställe bland Bjäres kullar ut.


Höstens godaste förrättssallad

Igår lagade jag en riktigt höstmiddag till Lasses flygarkompisar, fem piloter, varav två kvinnliga. Det blev så gott. Till mitt favvisbubbel, Crémant de Bourgogne fick de mina favoritpluddevutter. Smördeg utkavlad och ihoprullad med sardellpasta och riven ost. 225 graders ugn i 8-10 min. Till förrätt en liten sallad gjord på små blandade gröna blad, endive, tunt skivat saftigt päron, god grönmögelost i smulor, rostade pinjenötter och över det några droppar balsamvinäger (riktig, utan färgämnen och dylikt från Vasastans Ost) och en god olivolja från Chez Albert på Roslagsgatan. Huvudrätten bestod av en lammnavarin (världens enklaste och mustigaste lammgryta) med rosmarinpotatis, den där man kokar potatisbitarna fem minuter, låter dem rinna av och lägger på en plåt, saltar, strör över rosmarin och blandar med olivolja och sedan in i ugnen 200 g i ca 40 min. Receptet kommer från Johanna Westman och potatisen blir härligt frasig. Till efterrätt Elisabeth Johanssons paj med äpplen och blåbär. De svenska äpplena är fantastiska just nu. Vaniljglass och lättvispad grädde till det. Och till det ett alldeles underbart kanadensiskt isvin som jag fick av det förtjusande paret Thomas i Vancouver.

Tyvärr glömde jag som vanligt att plåta och istället får ni hålla tillgodo med en bild på världens absolut godaste focaccia med plommon, blåbär och råsocker. Den fick Ann och jag av underbara bakerskan Heather på Salt Spring Island, hon som hade bageri mitt ute i skogen. Vi åt den sedan till lunch. Köpte var sin kaffe på en mysigt kafé i Ganges och smusslade med detta ljuvliga medhavda bakverk.

Som bonus får ni också en bild från Heathers hus. Ett sådant skulle jag så gärna vilja bygga till mig och Lasse. Någon gång. Och havet ska man se från fönstren.



Underbart med kastrullerna som hänger i enkla krokar fästa i grova spikar i brädan ovanför.

Heja Camilla!

Camilla Sparring är en eldsjäl som värnar om den goda maten. Hennes mejlutskick kan ni beställa, se längst ner på denna sida. Hon uppmanar alla föräldrar att gå till skolorna och provsmaka. Det kan löna sig att ta strid. När mina barn var små så jobbade jag igenom att de fick mjölken tillbaka till dagis och att de slapp bre sina mackaor med Lätta.

Så här skriver Camilla idag:


Matupprorets nyheter i oktober -09
Matupproret i Matakuten måndagen den 5 oktober, kl 21.00 på TV4. Nu är debatten igång igen och att den kommer att plockas upp hela tiden tills maten är bra till våra barn, sjuka och äldre!

Jag föreslår att du tar dig tid, åk till barnens skola provsmaka maten. Och varför inte ta med kameran? Gör det gärna flera gånger så du har koll på vad barnen får för typ av mat.

Fråga skolköket om man använder mycket hel- och halvfabrikat. Färdiga köttbullar, färdiga biffar, chiken nuggets, kyletter, fiskpinnar, pannkakor, fiskbullar, pulvermos, pulversås och liknande är helfabrikat. Och det finns tydligen en uppsjö av dessa.
Vad är då bra mat?
Att kommunen nyttjar kökspersonalens kompetens till att laga maten från grunden av bra råvaror kan ju inte vara för mycket begärt? Det är många mattanter som vill det, men de får inte! Skäll inte på personalen utan stötta dem i köket och hjälp dem att förändra och förbättra.
Fråga, fråga fråga
Kom ihåg att bakom disken finns en ofta överarbetad underbetald kock som inte heller har fler än två händer. Det är inte heller kökspersonalen som bestämmer vad som ska serveras. Leta reda på den politiskt ansvariga i din kommun. Om alla vi gör det så är vi 37.000 personer som ställer frågorna.
Äkta vara?
Fråga också efter ingredienslistorna, fråga vilken typ av tillsatser som används och kom ihåg att alla tillsatser är inte av ondo, men det finns en hel del som är det! Ni kan nu gå till » Äkta vara, Mats-Eric Nilssons webbsida, där finns e-nummernyckeln och titta vad dessa ämnen är för något.
Vårt ansvar
Vi kan hjälpa våra barn – det är vårat ansvar att hjälpa våra barn även grannens ungar. När du ändå är i farten; ta en sväng förbi servicehuset och kolla att mormor och morfar också serveras värdig, näringsriktig mat. Hur ser den ut och hur smakar den? Vad får de betala för den och vad innehåller den?
Information, uppmaning och utmaning
Detta nyhetsbrev är dels information och dels en uppmaning eller utmaning att ta reda på så mycket som möjligt om vad som serveras till barnen våra sjuka och äldre, ta de uppgifterna och kontakta era lokala journalister och tidningar i ditt området. Be dem skriva om detta.
Det goda exemplet
Och finns det härliga och jättebra skolor, tala om det också, mejla gärna det till mig så kan vi skriva om det på på min sajt och sprida det goda exemplet. Med matkvalitet och måltid i fokus kommer våra barn, sjuka och äldre bli friskare, gladare och piggare.
En kvarts miljon
Nu hjälps vi åt, tillsammans är vi starka! Och om var och en värvar två personer innan nyår så är vi snart uppe i en kvarts miljon upproriska ställningstagare.

Om du är intresserad att bli lokalambassadör för Matupproret och driva dessa frågor i din hemkommun hör av dig. Det kostar inget, bara ditt engagemang och man lär sig massor!

Vi ses!
Camilla Sparring

Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö
www.camillasmatuppror.se, [email protected]
klicka här om du inte längre vill ha nyheter från Matupproret

RSS 2.0