Ny favoritkrog - Lux

Liten brödbulle med doft av karl-johansvamp, smör och mesost.
En alldeles fantastisk krabbklo från Västkusten i något friskt havssmakande och med persiljerot med mera. Några friterade rotfruktschips att själv strö över härligheten. "Det smakar verkligen hav", suckade A njutningsfullt, som satt bredvid mig.

Sedan den absolut godaste och möraste råddjursfilé jag någonsin ätit, aningen späckad med egenrimmat fläsk från Domta Gård (finns på Cajsa Warg). Till detta små, små kluttar av mos, bland annat på selleri och potatis. Potatismoset var toppat med tryffel som för övrigt kommer från Gotland med post till Lux i vadderade påsar. Till detta en lätt men mustig fond och små, små brysselkål. Under en av de små brysslarna låg lite mer av fläsket - så gott. Och så chokladdoppat äpple med havtornssorbet som avslutning. Friskt dessertvin på äpple till.

"Tänk vilket jobb vi har", sa A när vi gick därifrån.

Anledningen till denna ljuvliga presslunch var dels för att visa upp Jens Fagers för Lux specialtillverkade tallrikar och för att berätta om nya krogen B.A.R som öppnar den 6 november. B.A.R står för Blasieholmens Akvarium och Restaurang. De kommer att servera framför allt fisk och skaldjur. Och, till min stora förtjusning, kommer de att satsa på att servera nykokt hummer från Sverige och Nordamerika. Det är bland annat dessa som kommer att få bo i akvariet. Lasse kommer att bli överlycklig. När vi var i nordöstra Kanada förra året åt han färsk, kokt eller ångad, hummer i nio dagar i följd. Det var hummersäsong.

Jag hade aldrig varit på Lux tidigare och efter denna lunch bara längtar jag tillbaka. En enstjärnig krog som denna är ju inget ställe man springer till stup i kvarten, men det kanske däremot B.A.R blir. Henrik Norströms och hans kollegors ambition är att detta ska bli ett enkelt ställe med mycket god kvalitet på råvarorna. Och prisvärt. De lovar till och med att hummern kommer att bli billigare än på andra ställen i stan - underbart.
De kommer också att ha öppet från morgon till kväll bland annat för take-a-way.

Förresten har Henrik Norström, som verkar vara en synnerligen vänlig och ödmjuk person, nyss kommit med en mycket vacker kokbok. I den presenterar han också alla sina svenska leverantörer på ett charmigt sätt. Boken är utgiven av förlaget Hall & Sterner. Henrik vände sig först till ett av våra stora förlag, som tackade nej eftersom det inte bara var en receptbok. Så korkat, så omodernt, säger jag bara i dessa underbara tider av närodlat och ekologiskt.

De stora förlagen har en tendens att missa godbitarna. Så var ju även fallet med min före detta kollega Mats-Eric Nilssons första bok, Hemlige kocken. Då sa ett annat av de stora förlagen att "den inte ingick i deras femårsplan". Hm. Idag är Mats-Eric tjänstledig från SvD för att resa land och rike omkring och föreläsa. Boken blev en supersuccé. Men det var en parentes. Så här ser Henriks bok ut.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0