Bra City gross!

Äntligen en livsmedelskedja som vågar ta ställning och själva gå i spetsen för kvalitet! Nu sänker City Gross priset på ekokött som kostar lika mycket som vanligt svenskt nötkött. Det är jättebra och modigt, tycker jag.
Sverige och svenskarna blir som vi äter. Ju fler som producerar ekokött, desto friare blir naturen från gifter och vi som äter det blir friskare.  För det visar ju forskningen, att ekologiskt kött innehåller mer nyttigt omega-3 än vanligt kött. Och kossorna blir gladare. Som jag skrev efter midsommarhelgen har jag köpt ekologiskt kött från Ändebols gård. Fantastiskt gott och det som verkligen skiljer sig är köttfärsen. Lite grövre och med en helt annan smak än vanlig färs. Soliga hälsningar från Mille som nu ska äta kavring med korv från Heberleins i Förslöv.


Gubbröra med lax och en tabbe med laxrom

Vi är många som älskar gubbröra. Min före detta chef Stina Cederholm på Svenska Dagbladet är en av dem. Hon är galen i gubbröra. Till midsommarafton gjorde jag Fredrik Erikssons variant där kallrökt lax får ersätta ansjovisen - så gott. På toppen skulle det dessutom vara en klick laxrom men den råkade jag slänga på Monika Ahlbergs currysill istället som också var jättegod och var ganska lik gubbröran. Inte så lyckat, men de stora romkornen gick ju att peta bort och lägga över på gubbröran istället. Sedan åt vi grillad entrecôte med vitlökssmör och gröna bönor. Köttet kommer från den ekologiska bonden på Ändelbols gård och det är helt underbart gott. Jag köpte en kvarts ko i vintras och det har banne mig varit det godaste köttet jag ätit på år och dagar. Läs mer om detta fantastiska ställe som är väl värt en omväg på www.andebolsgard.se.


Och så till kaffet


Toms mottagningsbuffé


Sjung om studenten

Nu har min yngste son tagit studenten. Jag och hans storebror lagade mat i två dagar till mottagningen. En bedrift som hade varit en total omöjlighet för två år sedan. Då kunde han knappt koka ett ägg men nu har matlagningen blommat nere i Lund där han pluggar och han hackar lök och slänger med stekpannan som värsta proffset. Flickvännen hjälpte till och förstörde sina naglar på potatisskalandet.
Som vanligt när jag gör buffémat blev det alldeles för många rätter och för mycket mat, men ganska härligt. Det är kul att passa på att pröva några nya rätter och blanda med gamla klassiker som rostbiff i tunna skivor med en god marinad, pinjenötter och rucola (kommer aldrig ihåg hur det stavas - Ingrid Eriksson på SvD, tänk om jag hade din förmåga) tysk potatissallad och lite god korv och tunna skivor bayonneskinka från Chez Albert. Bayonneskinka är för övrigt en härlig fransk variant som kommit i skuggan av parma och andra populära varianter.
Maten räckte för typ 10 pers i ytterligare tre dagar. Bönsalladen som blev över frös jag in för att ha i grytor i höst. Förresten har min vän Anna Lind-Lewin precis kommit ut med en utmärkt bok om rester, fast jag får inte säga det ordet. I alla fall handlar den om att ta hand om maten som blir över. Jättefin och mycket användbar liten bok som heter Fattiga Riddare och andra kökshjältar. Köp den! Hon har gjort boken tillsammans med sin son Zeke som är kock på Bergamott. Läs mer på http://www.fattigariddare.net.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0