Telluride

"Varför ska du åka till USA hela tiden?", sa någon när vi skulle iväg till detta stora land ännu en gång. USA är ett fascinerande land att resa i. Dels för att det är gigantiskt med så skiftande och spännande natur och för att människorna är så osedvanligt vänliga och trevliga. Det är så enkelt. Enkelt att komma bort från motorvägarna, enkelt att hitta ett mysigt café i någon håla, enkelt att hitta någonstans att bo. Alla länder har sina för- och nackdelar. Ofta får jag höra svenskar fnysa åt USA, så fulla av fördomar och många gånger i tro om att vi svenskar på något sätt skulle vara bättre. Det är vi inte ett dugg. Länder är som människor - på olika stadier av medvetande. Och lika bra på olika sätt.

Nu åkte vi från Ojo Caliente i norra New Mexico och fem-sex timmar senare efter små vägar över snöklädda bergspass, genom dalar, längs med glittrande floder så var vi i Telluride. Det är en liten skidort i västra Colorado. Ganska stort system och rätt kul åkning, tycker bergsmannen. Staden ligger i en dalgång, som i en urgröpt banan. Husen täcker hela botten och klättrar upp på väggarna. En gång var det Ute-indianernas land, sedan kom guld- och silvergrävarna, trängde ut indianerna och satt igång att tömma bergen. De trodde de skulle hitta någon sorts mineral vid namn telluride, men det gjorde de inte. Därav namnet i alla fall. Charmiga, mysiga, personliga Telluride är ovanligt välbevarad med så många fina gamla trä- och stenhus längs med Main Street - Colorado Avenue. Kul restauranger och roliga små butiker. Gondolan upp till Mountain Village - skidbyn är gratis för alla. Trevligt för en sådan landkrabba som jag. Se och mys: Nej, så roligt får ni inte för internet är för långsamt för bilder. De kommer så småningom.

Telluride är ett ställe för kvinnor även det. Här råder mansöverskott och det går tre män på varje kvinna.Vägen i mot Telluride. Längst bor i dalen låg gruvorna. Bergen innehåller så många gruvhål att lade man ut dem på rad skulle de motsvara sträckan San Francisco till Los Angeles.Ovanifrån.Downtown.I solsken.Söta hus.

Förresten så var skidåkningen bra, säger skidåkaren. Inte toppen som i Aspen, men bra. Vad tycker jag då var bäst i Telluride? Jo, cappuccion (har verkligen problem med stavningen på detta ord) på den söta bokaffären Between the covers - intressant namn. Så mysigt att sitta i kaffebaren och njuta sin kaffe och titta på folk. Peace, love and books.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0